Na drie maanden voegde Van Noort de twee helften van de hoogglans vuursteen weer samen. Het donkere rechterdeel heeft drie maanden in de 'wind beladen met zand en of stof' gehangen. Voorheen was het oppervlak gelijk aan dat van het linker deel met witte patina en glans. Door het zandstralings proces is deze laag weg geslagen. Er is dus een laagje van het oppervlak verdwenen. De breukrand op dat deel is nu zelfs afgerond. 'Windlak' moet derhalve een andere ontstaans wijze hebben gehad. Foto: G.J. van Noort.
 

'Windlak' is een op steen afgezet laagje. Het heeft een chemische oorsprong en wordt in de mineralogie 'hyaliet' (=glas) genoemd. Het kan alleen in het natte kalrijke milieu tijdens het afsmelten van de Saale landijs gletsjers ontstaan zijn. Artefacten met dit verschijnsel moeten dan ook uit die tijd stammen of ouder zijn. APAN-onderzoeker G.J. van Noort heeft met de ontdekking hiervan aangetoond dat deze glans daarom ten onrechte tegen de echtheid van de Vermaning paleolithen wordt ingezet.

Het betekent ook dat een aantal 'echte', waaronder de Wijnjeterper en de Anderenbijl, verkeerd gedateerd zijn, met alle gevolgen van dien. Op het bovenste deel van de foto is het 'hyaliet-glas' te zien als een afzetting. Het is over het ruwe oppervalk van de verse vuursteen heen gevloeid. Foto: G.J. van Noort (acetaat-peel 250x).

terug naar allen die er bij waren
terug naar homepage